Really weird bug with AT5 and Tone-X

AmpliTube TONEX, AmpliTube 5, AmpliTube Custom Shop, AmpliTube Joe Satriani, AmpliTube Brian May, MESA/Boogie®,Orange™, Fender™, Hendrix™, Metal, AmpliTube SVX, and more for Mac/PC

Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby raulfragoso » Fri Feb 17, 2023 9:41 pm

Hey everyone,

Today I noticed a very weird bug while practicing with Amplitube 5 and using any Tone-X based amp model. Whenever I play the F# note on the 1st string (14th fret), there's some kind of audio breakage happening. Initially I thought it was my guitar :mrgreen: Then I switched to another guitar and the same problem happens every time. If I switch to any non Tone-X model, the problem is not present. I've recorded myself reproducing the problem to a friend of mine who also uses AT5, please excuse the foreign language as I speak portuguese to my friend in the video, but it will give you a clear idea of the issue.

Bug with AT5 and Tone-X - part 1

Bug with AT5 and Tone-X - part 2

Bug with AT5 and Tone-X - part 3

Really funny, huh? :lol:

What's the best channel to report this issue to IK Multimedia ?
raulfragoso
 
Posts: 4
Joined: Thu Jun 25, 2020 7:03 pm

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby jhall123 » Sat Feb 18, 2023 2:42 am

WOW I'm going to se if I can reproduce hat problem and I'll get back to you
jhall123
 
Posts: 72
Joined: Sun Nov 06, 2022 1:08 pm

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby jhall123 » Sat Feb 18, 2023 3:02 am

jhall123 wrote:WOW I'm going to se if I can reproduce hat problem and I'll get back to you

Didn't happen with me. I was sure to have the guitar in perfect tune (concert pitch).
jhall123
 
Posts: 72
Joined: Sun Nov 06, 2022 1:08 pm

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby raulfragoso » Sat Feb 18, 2023 1:23 pm

I think I've found the culprit: the Noise Gate :D
If I disable the noise gate for the modeled amp, the problem no longer happens, so the noise gate filter is definitely doing something weird in the frequency of F# (740 Hz).
raulfragoso
 
Posts: 4
Joined: Thu Jun 25, 2020 7:03 pm

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby jhall123 » Sat Feb 18, 2023 2:09 pm

I'll try that at some point today too! I'll alter the sensitivity of the gate too to see if level has an impact. I'll get back to you later today.
jhall123
 
Posts: 72
Joined: Sun Nov 06, 2022 1:08 pm

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby DarkStar » Sat Feb 18, 2023 2:17 pm

Other users may chip in with suggestions.

Meanwhile, as this is not a company Support forum, the best thing to do is contact Technical Support via the IKM web site, for some one to one diagnosis and help. Search the FAQs first, as there may be relevant results. After that, you should see a [Contact Support] button at the bottom of the page, linking you to the Support form.
----------------
DarkStar ... interesting, if true.
Inspired by ...
User avatar
DarkStar
Hero Of The Week (Moderator)
 
Posts: 8676
Joined: Fri Dec 17, 2010 5:42 pm
Location: Surrey, UK

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby darkogav » Sat Feb 18, 2023 2:55 pm

Hi, I tried this. I can't reproduce this bug.

Can you post your interface model as well as project settings. sample rate, buffer e.t.c.
darkogav
 
Posts: 218
Joined: Wed Jan 07, 2015 3:47 am

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby raulfragoso » Sat Feb 18, 2023 3:46 pm

Here's my specs:

OS: MacOS Ventura 13.1
Audio Interface: IK AXE I/O
Amplitube version: 5.5.3
ToneX version: 1.0.4 (22K25)
Input Sample Rate: 48Khz 24bit

AT5 Audio Settings:

Image
raulfragoso
 
Posts: 4
Joined: Thu Jun 25, 2020 7:03 pm

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby darkogav » Sat Feb 18, 2023 4:49 pm

Input Sample Rate: 48Khz 24bit


^^
similar project setting to me.

maybe try updating tonex. I see they are at 1.1.1. I upgraded yesterday. no issues so far.
darkogav
 
Posts: 218
Joined: Wed Jan 07, 2015 3:47 am

Re: Really weird bug with AT5 and Tone-X

Postby raulfragoso » Sat Feb 18, 2023 6:11 pm

darkogav wrote:maybe try updating tonex. I see they are at 1.1.1. I upgraded yesterday. no issues so far.


Bingo! :)
After upgrading to 1.1.1, the problem has been resolved. They must have fixed in the latest release.

Thank you everyone!
raulfragoso
 
Posts: 4
Joined: Thu Jun 25, 2020 7:03 pm


Return to AmpliTube Guitar Amp & FX modeling